محل تبلیغات شما

مکتب خانه :

در گذشته درشهرتخت مکتب خانه هایی بود که نقش بسیار مهمی در باسواد کردن مردم این منطقه داشت . معمولاً این مکتب خانه ها در خانه ملا و یا در نزدیکی خانه ایشان تشکیل می گردید . پسران علاقمند به خواندن قرآن به آنجا می رفتند . افرادی که به این مکتب خانه می رفتند به آنها ملا مکتبی می گفتند . در مکتب خانه سخت گیری های زیادی بود و خواندن قرآن ، آموزش احکام و مسایل دینی رایج بود . با این همه سختی ها اگر کسی خواندن قرآن را یاد می گرفت به مراسم عزاداری ، ختم قرآن و سالگرد اموات دعوت می شد تا قرآن تلاوت کنند . خواندن قرآن آرزوی هرکسی بود علی رغم برخی مشکلات مثل طولانی بودن ساعت آموزش ، نبودن زنگ تفریح ، دوری مسافت برای بعضی از افراد و سخت گیری های زیاد ، چون تعلق خاطر به فرهنگ اسلامی و قرآنی داشتند ، استقبال خوبی می شد . بعد از ختم کردن قرآن ، کتابهای دینی و کتابهای حافظ و سعدی آموزش داده می شد . اهمیت یادگیری تا آنجاست که به گفته امام جعفرصادق (ص) زکات گوش ، شنیدن علم ، حکمت و قرآن است .

هدف از تشکیل مکتب خانه در این شهر ، آموزش ، تعلیم مفاهیم قرآن و احکام دینی بر اساس دو پایه اصلی مذهب و فرهنگ درحد خواندن و نوشتن بود که بوسیله ملاها انجام می گرفت . قرآن کتاب اصلی آموزش بود و اولین قسمت از قرآن مجید که برای فراگیران آموزش داده می شد جزء سی اُم یا همان عَم جزء بود . ملاها افراد با سوادی بودند که هنگام قرائت کتاب ، آنها را با صدای بلند تلاوت می کردند تا افراد مطالب را خوب گوش بدهند و خوب یاد بگیرند . اکثر این ملاها اهل علم ، حافظ قرآن و حافظ کلیات سعدی ، قاری ، واعظ و خطیب بودند . شیخ محمد مهر علی و شیخ جعفر زمانی تحصیل کرده نجف اشرف و شیخ غلامعلی مُروج تحصیل کرده شهر قم بودند . اهالی تخت برای یادگیری فرزندانشان ، بعضی اوقات ملاها را به خانه خود دعوت می کردند . پس از ختم قرآن توسط بچه ها ، خانواده ها ، مزد و پاداش اعم از نقدی وغیر نقدی به ملا می دادند . برنامه حفظ کردن قرآن و نوشتن با خط خوش از اهداف اصلی این مکتب خانه ها بود . البته همه افراد در یاد گیری موفق نبودند و به همین خاطر مورد تنبیه بدنی واقع می شدند . معمولاً بچه ها در سن 8 تا 10 سالگی به مکتب خانه می رفتند که به عنوان نمونه در سال 1344 دانش آموزانی بنام علی نظری ، محمد کمالی زاده ، قنبر نظری ، محمد محمدی پور و غلام مرادی با داشتن سن کم در مکتب خانه مربوط به ملا غلام محمد حسن مروج مشغول به فراگیری علوم دینی بودند .  در گذشته تعداد 7 مکتب خانه وجود داشت . ابتدا 4 مکتب خانه مربوط به شیخ جعفر زمانی ، علی عباس مرادی ، غلام محمد حسن مروج و حاجی عزیزی پور شروع بکار نمود و بعد 3 مکتب خانه دیگرمربوط به ابراهیم زمانی ، اسماعیل زمانی و عباس حاجی علی روحی دایر گردید .

در خصوص دعا نوشتن نیز بعضی از ملاهای اهل علم و دانش واهل نظر ، دعا می نوشتند و این دعاها را از کتابهای دعای امامان معصوم و قرآن کریم استخراج می نمودند . در اصطلاح محلی به دعا نویسی ، (( سر کتاب باز کردن )) می گویند که این کار توسط ملای با تجربه و اهل علم برای افراد دارای مشکل نوشته می شد تا شاید گرهی از مشکلات او باز شود . معمولاً دعای نوشته شده روی کاغذ را در پارچه سفید و یا سبز می گذاشتند و آن را به بازو و کمر می بستند و یا آن را در گردن فرد آویزان می کردند که به آن فرد می گفتند ، هِیکل شده است .

کتاب گردشگری منطقه تخت

اگهی خاطرات رزمندگان شهر تخت

مکتبخانه در شهر تخت

، ,خانه ,قرآن ,مکتب ,ها ,آموزش ,مکتب خانه ,می شد ,خواندن قرآن ,قرآن و ,که به

مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

*~*~*دل نوشته های من *~*~*